Etusivulle Home Page Turun hovioikeuden tuomio 7.5.1768  Päivitetty 05.05.2009

Erik Marikainen tuomittiin Pudasjärven välikäräjillä murtovarkaudesta hirtettäväksi, mutta hovioikeus muutti tuomion 22 pariksi raippoja, kolme lyöntiä parilla, ja sen lisäksi yhden sunnuntain ajan kestäväksi kirkonrangaistukseksi.

Oulun pohjoisen voutikunnan kruununvoudin arkisto 1768 BI;25

Luottamusta nauttiva kruununvouti Lars Liljeroth
Mukana seuraa korkean kuninkaallisen hovioikeuden päätös koskien
1:o Uudisasukas Erik Marikaista syytettynä murtovarkaudesta
2:o Renkejä Petter Påhlinpoika Kurttila eli Turunen, Michel Koistinen eli Kurkinen ja Henrich Ahlborg syytettyinä ryöstöstä ja
3:o Talollista Johan Tasalaa syytettynä siitä, että on korjannut talteen rannalle ajautuneita tavaroita
annetaan kruununvoudin tehtäväksi asianomaisten förständiga ja tuomioiden täytäntöönpanemiseksi sekä sitten palautettavaksi. Gädn Befallad?
L.H. Göös

Jäljennös
Kuninkaallisen majesteetin ja valtakunnan hovioikeuden päätös Suomen suuriruhtinaskunnassa kihlakunnan oikeudessa Pudasjärven pitäjässä ja Pohjanmaan läänissä pidetyillä välikäräjillä tutkitussa ja tuomitussa jutussa koskien uudisasukas Erik Marikaista Pudasjärven pitäjästä, jota syytettiin ja joka näytettiin syylliseksi lautamies Henrik Liikasen Sotkajärven kylästä luona tehtyyn murtovarkauteen, minkä vuoksi välikäräjät tuomitsivat kuninkaallisen asetuksen 20. päivältä 1745 perusteella Marikaisen hirtettäväksi, sekä mitä varastetun omaisuuden korvaamiseen tulee, selvittänyt, että koska Liikanen on saanut takaisin sen, mitä Marikainen on tunnustanut häneltä vieneensä, eikä voinut osoittaa eli valalla vahvistaa, että Marikainen olisi enemmän varastanut, jättänyt tästä päättämättä; ja vaikkakin Marikaisen vaimo Karin Matintytär tunnusti, että Marikainen hänelle paljasti varkauden sitten, kun se oli tehty, on hänet kuitenkin syytteestä vapautettu, koska hänen osallisuudestaan ei tultu vakuuttuneeksi, kuin on esitetty.

Annettu Turussa 7. päivänä toukokuuta 1768
Kuninkaallinen hovioikeus on antanut esitellä tutkimuksen tässä jutussa, ja saanut tietoonsa, että Erik Marikainen on tapahtuneesta syytettynä vapaaehtoisesti tunnustanut, että kun hän viime helmikuun 21. päivän vastaisena yönä Liikaselle kuuluvan aitan portailla (? foderbrädet) on huomannut avaimen aittaan ja tällä avaimella avannut aitan oven ja sen jälkeen rikkonut aitassa säilytetyn arkun lukon sekä vienyt siitä plootuina kahdeksankymmentäneljä taaleria, puoli karoliinia arvoltaan kolme taaleria, yhden groschenin, yhden taalerin ja yhden sexstyfverin kappaleen kahdeksantoista äyriä eli yhteensä kahdeksankymmentäkahdeksan taaleria 18 äyriä kuparirahassa, minkä Liikanen kuitenkin on jo saanut takaisin. Ja vaikka Liikanen väitti, että Marikainen, paitsi edellä mainittuja rahoja on kysymyksessä olevassa tilaisuudessa vienyt Liikaselta myös kuusikymmentäneljä taaleria kupariplootuina, kuitenkaan Liikanen ei Marikaisen kiistämisen jälkeen kyennyt tätä vahvistamaan eli valalle menemään, että hän on menettänyt enemmän kuin Marikainen on itse tunnustanut, sillä suurempaa summaa tämä ei olisi voinut kuormakseen ottaa; ja on kihlakunnanoikeudella sikäli kun Marikainen on edellä kerrotulla tavalla syyllistynyt varkauteen ja murtoon, ollut mainitun asetuksen mukaan syy tuomita hänet syylliseksi ja yllä mainittuun rangaistukseen, ja tässä esitettyihin asianhaaroihin katsoen, mainittua oikeuden päätöstä niin muutetaan, että Marikaista pitää tämän mainituista rikoksista rangaista kahdellakymmenelläkahdella parilla raippoja, kolme lyöntiä parilla, ja sen lisäksi pitää kärsiä yhtenä sunnuntaina julkinen kirkonrangaistus; ja koska Liikanen on saanut takaisin kaiken, mitä hän todistettavasti on menettänyt, niin hylätään tämän vaatimus enemmästä korvauksesta; Karin Matintyttären vapauttava päätös hyväksytään.

Vuosi ja päivä kuten yllä
Kuninkaallisen majesteetin ja valtakunnan hovioikeuden puolesta
J Lagerflycht (Turun hovioikeuden presidentti 1768)
L S
Eric Walleen (Turun hovioikeuden notaari 1768)
 


Vuoden 1742 puolen taalerin arvoinen kupariplootu painaa vain 380 grammaa ja on 11,7 senttiä leveä. Kuvassa plootu oikeassa koossa. Outi Järvinen – Kansallismuseo 


Groschen 1768
 


Hopeinen taaleri vuodelta 1776. Lähde: Numismaatikoiden tietopankki Pohjois-Karjalan Numismaatikot ry:n ylläpitämä keskustelualue numismatiikan harrastajille. 


Kommentti: Vuosina 1720-1768 1 taalari oli 756 grammaa kuparia. Tämän mukaan Erikin ryöstösaalis painoi 63,5 kg. 
Ruotsinkielinen teksti saatu Paavo Lohvansuulta. Käännöstä yrittänyt Jaakko Jurvansuu.