Etusivulle Home Page
Anna Kipinän (k.1807) perukirja 18.1.1808 
Oulun maakunta-arkisto, Kemin tuomiokunnan arkisto
Vuonna 1808. 18. päivänä tammikuuta suorittivat allekirjoittaneet toimitusmiehet kruununvouti ja kruunun nimismies avustajinaan kihlakunnan varalautamiehet Jeremias Riepula ja Erik Keränen asianomaisten pyynnöstä laillisen perunkirjoituksen ja jäämistön arvioinnin talollisen lesken Anna Kipinän jälkeen, joka Kipinän 1/4-manttaalin verotaloksi hankitulla tilalla Kollajan kylässä Pudasjärven pitäjässä 23 päivänä marraskuuta viime vuonna kuoleman kautta poismeni; Hän jätti jälkeensä ennen häntä kuoleman kautta poismenneen miehensä Matti Kipinän kanssa avioliitossa siitetyt lapset täysi-ikäiset pojat Erik ja Henrik sekä tyttäret Carin naimisissa talollinen Henrik Kälkäjän kanssa, Greta naimisissa Henrik Veteläisen kanssa, Maria naimisissa Lars Ruottisen kanssa ja Valborg naimisissa Jacob Pätsin kanssa; Nämä perilliset olivat paitsi poikaa Henrik ja vävyjä Kälkäjä ja Ruottinen läsnä. Asian suhteen esitti poika Erik testamentin 27. päivältä elokuuta 1804, jolla poismennyt Anna jättää hänelle koko jäämistön ja joka myös huomattiin olevan laillisesti valvotun. Tämän jälkeen aloitettiin toimitus, kun sitä ennen oli poikaa Erik, jonka hallussa vainajan jäämistö oli, muistutettu se tarkkaan ja valan velvollisuuksin ilmoittamaan ja tehtiin toimitus kuten seuraa:

Kiinteä omaisuus 
Kipinä, joka jo aikaisemmin on mainittu, on 1/4-manttaalin verotila, jonka vainaja on yhdessä hänen myös poismenneen miehensä Matts Kipinän kanssa avioliiton aikana verokirjeen 6. päivältä maaliskuuta 1771 mukaan Kuninkaalliselta Majesteetilta ja Korkealta Kruunulta lunastanut perinnöksi ja josta hän näin ollen omistaa 1/3-osan avio-oikeuden nojalla; joka arvioitiin kaikkine siihen kuuluvine maineen ja rakennuksineen erämaassa sijaitsevana 111 riikintalaria 5 killinkiä 4 runstykkiä Banco.

Irtain omaisuus
Perukirja 12. päivältä tammikuuta 1801, joka tehtiin poismenneen Matts Kipinän jälkeen, ei sisällä mitään irtaimen omaisuuden ylijäämää, ja velkojen määrä edelleen ylittää sen arvon, mikä merkitään.

Vainajan vaatteet
1 puuvillainen esiliina 21 sk 4 r
1 puuvillainen (cattuns) sama 21 sk 4 r
1 raidallinen puuvillakankainen pusero 21 sk 4 r
1 samanlainen hame 1 rd
1 musta kankainen pusero vanha 16 sk
1 samanlainen hame 32 sk
1 tummansininen kotikutoinen sarkapusero 16 sk
1 Västgötha kudottu sama vanha 12 sk
1 raidallinen villapusero vanha 8 sk
1 samanlainen hame 16 sk
1 palttinainen paidan yläosa 8 sk
1 vanha silkkinen liina 10 sk 8 r
1 samanlainen musta 8 sk
1 lammasnahkainen kankaalla päällystetty peite 1 rd
1 vanha Psalmikirja 5 sk 4 r
1 vanha rukki 10 sk 8 r
Yhteensä 6 sk 14 r

Omaisuuden summa 
Kiinteää 111 rd 5 sk 4 r
Irtainta 6 sk 14 r

Vähennyksiä
Köyhäin osuus 7 sk 1 r
Tuomarin prosentti 12 sk
1 testamenttilehmä kirkkoherra Rostenille 4 rd
1 lammas kappalaiselle 16 sk
Vieraiden miesten palkkio ym. 3 rd
Sairaalan osuus 6 sk 8 r

Omaisuuden summa
Kiinteää 109 rd 26 sk

Mitään ositusta ei suoritettu johtuen aikaisemmin mainitusta testamentista, sillä läsnäolijat voisivat sen suorittaa, mikä merkitään.

Että kaikki vainajan jäämistö on tarkkaan ilmoitettu ja mitään siitä ei ole tieten tahtoen salattu, todistaa Kipinän kartanossa, kuin edellä
Erik Kipinä
puumerkki

Tämän oikeellisuuden todistaa, vuosi ja päivä kuten edellä
Toimitusmiesten puolesta 
H. Norander


Käännnös Jaakko Jurvansuu, Kajaani