Jurvansuu-Oinas sukutietoa
Päivitetty  04.06.2016

Tälle sivustolle on kerätty Jurvansuu-Oinas sukujen tietoja ja sukuluetteloita. Sivuston on laatinut (2001-) sukututkija Jaakko Antero Jurvansuu Kajaanista. Hänen aloitteestaan Jurvansuun suvun sukututkimus varsinaisesti alkoi ja laajeni suvun pariin Pudasjärvellä ja Oulussa. Hän toimi myös Jurvansuun sukutoimikunnan ensimmäisenä puheenjohtajana sen vuonna 2000 tapahtuneen perustamisen jälkeen.

Vuonna 2016, useiden sukujulkaisujen ja sukukokouksien jälkeen toiminnan nähtiin vakiintuneen sille tasolle, että oli aika perustaa virallinen Jurvansuun Sukuseura Ry. Sukuseuran sivuilla (www.jurvansuut.fi) tiedotetaan ajankohtaisista asioista, sukukokouksista ja julkaisuista, kun taas tällä sivustolla (www.jurvansuu.net) säilytetään Jaakon keräämät sukutiedot.


kansakoulu
Hetekylän ensimmäinen kansakoulu Jurvasenkuivalla entisen Pätsin talon paikalla. Vasemmassa laidassa näkyy vähän Mattilan taloa. Koulu aloitti toimintansa syyskuun 28 päivänä 1888. Ensimmäinen opettaja oli August Korhonen. Uusi koulutalo on rakennettu myöhemmin lähelle Oinaankuivaa ja Paavolankuivaa.

Ensimmäiset oppilaat olivat: Aukusti Sakari Rämä (Grahn), Matti Taipale, Hilma Taipale, Laase Aleksanteri Rautio, Heikki Rautio, August Jurvansuu, Maria Jurvansuu, Aapo Paavola, Heikki Paavola, August Vaara, Aleksanteri Björk, Maria Pätsi, Matti Paavola, Maria Ekdahl, Nestori Kipinä, Matti Turve, Sofia Turve, Kalle Ritola, Anna Paavola, Anna Serafiina Paavola, Anna Taipale ja Heikki Taipale.

Koulun ensimmäiseen johtokuntaan kuuluivat: esimies ja varaesimies K.J.Ekdahl, Laas Sangala, Jaakko Heikkilä, Juho Turves, Olli Keinänen ja Matti Jurvansuu.



Vanha keskikoulurakennus Pietarilassa


Tässä vanhassa Ylä-Pietarilan talossa aloitti Pudasjärven kunnallinen kokeilukeskikoulu toimintansa syksyllä 1950. Vasemmassa päädyssä asui maisteri Inger Schultz. Oikessa päädyssä oli poikien asuntola ja rakennuksen yläkerrassa tyttöjen asuntola, molemmat vuoden 1951 alusta alkaen. Ensimmäisen lukukauden oppilaat asuivat pitkin kylää, muutamat harvat kotonaan. Luokkahuone oli rakennuksen keskellä. Siinä jatkui monen nuoren opintie. Pyrkimään pääsi, kun oli käynyt kansakoulun läpi. (Kuva Jaakko Jurvansuu)
Rakennus on vielä pystyssä. Se on arvioitu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi. Siinä toimii Kurenalan koulun väistötiloja tietääkseni siihen saakka kunnes Hirsikampus siihen viereen valmistuu. (Leena Pussisen sähköposti 19.2.2015. Hänen lapsuudenkotinsa on siinä vieressä. Hän on myös lapsuudessa kuullut juuri Opettaja Inger Schultzista ja koulunpidosta Pietarilassa ja monesta muusta.)


 


Euroopanmajava eli majava (Castor fiber) on Euroopan alkuperäinen majavalaji. (Lähde Wikipedia)

Jurvansuun sukutoimikunnalle (sähköposti 3.7.2010)
Onko Jurvansuun sukutoimikunnalla lainkaan tietoa siitä, että sana jurva niin lampien nimissä kuin henkilöiden lisänimissä ja sukunimissä jo keskiajalla tarkoittaa majava-nimistä riistaeläintä? (Ei ollut tietoa, kiitos tiedosta!) Nimitys jurva on yksi peräti 40 'majavaa' tarkoittavasta sanasta noiden vesipaikkojen, lähitalojen ja sitten myös sukunimien sanastossa.
On käytetty noille tärkeille majavanpyyntipaikoille kiertoilmaisuja, jotta saaliseläimet eivät karkkoaisi, kun pyytäjä sanoi niiden oikean nimen. Ja salanimiä muutenkin noille pyyntipaikoille, jotta muut eivät niiden nimistä ymmärtäisi niiden olevan majavarikkaita paikkoja.
Nimitys Jurva on niin Pudasjärven Jurva(sen)lammen nimenä kuin muuallakin 10 eri järven ja lammen nimenä eri puolilla maata. Tiedemaailma tuntee noista majavanimityksistä vain puolenkymmentä. Ja siksi kaikki Jurva-nimet monien muiden ohella on selitetty aivan puutteellisesti ja virheellisesti.
Ilmari Kosonen metsänhoitaja, konsultti Jyväskylä




DNA
Minun (Jaakko Jurvansuu) Y-DNA on N. Paavo Lohvansuun Y-DNA on I, tarkemmin I1 M-253. N on savolaisia, I on etelä-pohjalaisia. Pohjois-Pohjanmaalla noin puolet on iitä ja puolet ännää. (Paavo L.)
Loppu etusivu