Etusivulle Home Page  HETEKYLÄN HISTORIA KIRJOIHIN JA KANSIIN Päivitetty 06.11.2015
Kylähistoria-piiri jatkaa työtään 2015 ja 2016. Tule mukaan!

Pudasjärven Kansalaisopiston Kylähistoria-piiri on kirjaamassa ylös Hetekylän historiaa kirjaksi. Pudasjärven kaupunki maksaa kirjan painatuskustannukset. Kylähistoria-piiri kokoontuu Pudasjärven kansalaisopiston tiloissa Kurenalla ja vetäjänä toimii Timo Sarkkinen. 

 Pudasjärven kansalaisopisto KYLÄHISTORIA Hetekylän ryhmä 13010002

ma 17.30-20.00, Kansalaisopisto PUDIKIN pieni luokka, R 2, Joka 4. viikko
5.10.-14.12.2015 ja 18.1.-18.4.2016. Timo Sarkkinen
Oppitunteja 30, Kurssimaksu 29,00 €
Kokoontumispäivät: Syksy: 5.10., 2.11., 16.11., 30.11. ja 14.12.2015.
Kevät: 18.1., 15.2., 14.3.,4.4. ja 18.4.2016

Uusia opiskelijoita kaivataan antamaan tietoja ja valokuvia. 

TIETOJA ja PERIMÄTIETOA TALOISTA JA ASUKKAISTA 
Vaikket osallistuisikaan kansalaisopiston kylähistoriapiiriin, niin kirjaan tarvitaan teiltä juttuja jokaisesta talosta talokohtaisesti. Jutut kannattaa nyt tehdä, jotteivät talojen tiedot jäisi liian vajavaisiksi. Kirjoittamanne juttu liitetään kyläkirjaan joko sellaisenaan tai muokattuna. Juttu voi olla iso tai pieni, ihan oman näköinen. Pudasjärven eri kylistä on jo tehty kirjoja, niitä voi lainata kirjastosta ja tutkia mitä muut ovat jo tehneet. 
Kirjoittamassanne jutussa voitte kertoa esim. asukkaista ja elinkeinoista, tapahtumista ja talon historiasta esim. tulipalot, rakentamiset, perhetapahtumat, muisteluksia, tarinoita, sanontoja, juttuja, kaskuja, kommelluksia, persoonia... 

VALOKUVIA, DOKUMENTTEJA 
Tarvitaan myös uusia ja vanhoja valokuvia taloista ja Hetekylästä, esimerkiksi: nykyinen tai vanha kuva talostanne, asukkaista, talon toimista, elämästä jne. työkuvia ja Hetekylän elämään liittyviä kuvia, dokumentteja, papereita esim. mylly-, saha-, meijeripapereita, nuorisoseura-, maamiesseura-, sonnisosuuskunta- ym. osuuskunta-, karttoja, raivaaja- maataloustodistuksia jne., sukuluetteloita asukkaista (sukututkimuksia) ja virkatodistuksia. Kylähistoriapiirillä on henkikirja- ja rippikirjatietoja 1900-luvun alkuun saakka. Jos skannausmahdollisuutta ei teillä ole, niin skannaamme kuvat ja dokumentit (tarvittaessa paikan päällä), jos teette itse 300 dpi tarkkuus riittää. 

TIETOJEN, JUTTUJEN JA VALOKUVIEN PALAUTUS 
Jutut ja valokuvat/dokumentit voitte tuoda Kurenalle kylähistoriapiiriin tai palauttaa Ritva Jurvansuulle. Osoite: Hetekyläntie 1014, 93160 Hetejärvi. Sähköisessä muodossa voitte palauttaa esim. cd-rompulla, usbilla tai sähköpostilla mira.jurvansuu (ät) gmail.com. 
Lisätietoja Ritvalta p.040-500 9146, Sirkka Fredrikssonilta p.040-542 1923 tai kylähistoriapiiristä. Kannattaa tulla käymään, niin pääsee keskustelemaan ja saa myös apua juttujen tekemiseen. Ritva ja Sirkka voivat myös käydä skannaamassa kuvia ym. kotonanne sovittuna aikana. 

VALOKUVIA KIRJAA VARTEN
Kuvat tai skannatut kuvat (300 dpi) ovat tervetulleita, jotta voimme valita kirjaan kuvitusta. Uusia ja vanhoja, esim. taloja, piharakennuksia, aittoja, navettoja, riihiä jne., työtapahtumia, esim. puiminen, päreenhöyläys, sirkkelöinti, heinäpeltokuvat, traktorit, autot, metsätyöt, uitto, savotta, kulottaminen, pihatyöt, navetointi, meijeröinti, eläintenhoito, poronhoito, hevoset, kalastus, metsästys, miesten työt/ naisten työt, käsityöt, leipominen, ruoanlaitto, ompeluseurat, lapset, leikit, urheilu, harrastukset, yhdistykset, retket, kodin juhlat, juhlapäivät, häät, hautajaiset, kylän yhteiset juhlat (äitienpäivät, kuusijuhlat) ja tapahtumat, seurat, sota-aika, lotat, rippikoulu-, koulutodistuksia... 

KUVIIN TIETOJA MUKAAN 
Omistajan nimi kuvan taakse, lähetämme kuvat takaisin. Milloin ja missä kuva on otettu, jos se on tiedossa. Voitte myös arvioida keitä kuvassa on. Myös muita tietoja ja valmiita kuvatekstejä voi liittää mukaan. 
Kiitos jo juttuja lähettäneille! Lisää kuitenkin tarvitaan, joten kynät sauhuamaan :)